torstai 18. marraskuuta 2010

Erotuomarilajeja Darwinin tapaan


Evoluutioteoriasta tunnetun Charles Darwinin kuolemasta on tullut kuluneeksi kohta 130 vuotta, mutta lajien kehitys  ei vain ota loppuakseen. Luonnonvalinnan kautta osa lajeista kuolee ja osa kehittyy edelleen.



Olen listannut joitain erotuomarilajeja, joita ei vielä Darwinin aikoina löytynyt Tasmanian tasangoilta tai Madagaskarin viidakoista. Nämä lajit löytyvät urheiluareenoilta erivärisissä kuoseissa.

Erotuomarix kaikkitietävix

Kentän ylivertainen ja suvereeni johtaja, joka tietää kaiken ja on aina oikeassa. Kerran tämän rodun erotuomari luuli olevansa väärässä, mutta erehtyi pahemman kerran. Kapteenin on turha lähestyä erotuomaria kenttäpelaajasta tai toimihenkilöistä puhumattakaan. Jopa katseesta voi saada 2+10 minuutin rangaistuksen (toim.huom: näin on käynyt tosielämässä). Tarkkailupalautteessa kaikkitietävix ampuu alas valvojan kommentit ennen kuin niitä on ehditty esittää, tai poistuu ovet paukkuen tilanteesta (toim.huom: näin on käynyt tosielämässä). Ottelupalautteen jälkeen haukkuu valvojan kollegalle kymmenillä eri haukkumanimillä. Yleensä tämän rodun erotuomari on ns. pitkäikäinen erotuomari, eikä tunnu poistuvan pelikentiltä kulumallakaan, vaikka lajisukulaisten ja pelaajien mielestä syytä olisi.


Erotuomari liberalis

Kaikkien kaveri. Tälle erotuomarille ei kukaan voi olla vihainen. Halailee pelaajia kaukalossa ja koskettelee näitä muutenkin epäilyttävän ystävällisesti. Tiukan paikan tullen liberalis voi joutua ongelmiin, kun fyysinen ystävällismielinen lähentely ei ehkä ole oikea keino rauhoittaa tappelevia taistelukukkoja.
Esimerkki: Anders Frisk, (myös Tero Fordellilla on havaittu koskettelutaipumuksia, muun ohella saksalainen jäähynottaja sai tuttavallisen halauksen palkinnoksi vääryydestä, jonka hän koki)

Erouomari passivis maximus

Ulkopuoliselle tulee vaikutelma, että erotuomari on katatonisessa tilassa,  ja aivosähkökäyrä näyttää tasaista viivaa, mutta välillä kuuluu silti jostain vaimea pillin vihellys. Ei puhu, ei pukahda ja kehonkieli on äärimmäisen hillittyä. Vaikka maailma sortuisi ympäriltä, erotuomari jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Vaarana jäätyminen, kun vaadittaisiin sähäkkiä otteita. Passivis maximus pääsee otteluissa suhteellisen helpolla, jos kentällä on jonkun toisen lajin edustaja, koska pelaajat kohdistavat keskustelunsa mieluummin siihen, joka näyttää olevan tällä planeetalla.

Esimerkki: kunnianloukkaustunnusmerkistö estää julkaisemisen.

Erotuomari aggressiivix

Erotuomari kaikkitietävixin rinnakkaislaji, ja lajit voivat myös tuottaa keskenään lisääntymiskelvottomia jälkeläisiä (vrt. korpimetso). Adrenaliinitasot ovat tapissa, joka johtuu lapsuuden kehitysvaiheiden häiriöistä ja heikosta itsetunnosta. Ajaa tarvittaessa vaikka katsojia ulos hallista (toim.huom: näin on käynyt tosielämässä). Rauhoittaa tappelupukarit tekemällä "ninjaiskun" molempiin kainaloihin (toim.huom: näin on käynyt tosielämässä).



Kuvateksti: Aggressiivix osallistuu mielellään itsekin kahakoihin!


Erotuomari selittävix argumentaarix

Tämä alalaji on läheistä sukua liberalikselle. Erona on se, että fyysisen kontaktin asemesta tai ohella erotuomari käyttää mielestään ylivertaista verbaalista lahjakkuuttaan. Ottelutapahtumassa on enemmän torikokouksia ja selittely- ja selvittelytilaisuuksia kuin varsinaista peliä. Taitavat pelaajat käyttävät tilannetta hyväkseen ostamalla lisäaikaa väsyneille tähdille keskustelemalla jokaisen sisäänlyönninkin jälkeen erotuomarin kanssa kymmeniä sekunteja. Tarkkailupalautteessa otteluvalvojat eivät voi antaa kritiikkiä selittävixille, koska muutoin seuraa kymmenien minuuttien monologia aiheesta: "mutta minä näin sen näin, koska olin siinä, ja tarkastelin tuosta kulmasta, ja kuulostelin tuolta".


Kuvateksti: Suu käy kuin myllynkivet, mutta mitään järkevää ei tule ulos. Tommi Kumlander vain kuuntelee ihmeissään, että mitä nuo nyt taas kerran selittää.

Erotuomari supernaturalis

Uhanalainen, jopa sukupuuttoon kuollut laji, tai mahdollisesti jopa syntymätön laji. Ensimmäinen kirjallinen dokumentti lajin olemassaolosta löytyy kreikkalaisesta mytologiasta, jossa laji on kuvattu ”jumalista seuraavaksi (divina)”. Täydellinen erotuomari, joka ei tee virheitä, ja jonka ratkaisut saavuttavat täyden legitimiteetin hävinneenkin joukkueen pelaajistossa. Erotuomari kaikkitietävix luulee usein virheellisesti olevansa tämän lajin edustaja.

Lähin esimerkki

Monesti puhutaan, että tuomarin pitäisi myös näyttää hyvältä. Valitettavasti tämäntyyppisiin tuomareihin on vielä monta evoluution kehitysaskelta käymättä.

Mitä lajia edustaa L. Vuola?
Allekirjoittanut tunnistaa itsessään kaikkia lajeja, mutta supernaturalikseen on saavuttamattoman pitkä matka. Tunnustan myös antaneeni nuorempana jäähyn pelkästä katseesta vuonna 2003 (sori Ikkis). Ikäläinen kuitenkin ansaitsi jäähyn, koska ajatteli minusta pahoja ajatuksia, mutta enää ei käsi nousisi pirullisesta katseesta! Olen myös kerran vuosia sitten nuorempana ja särmikkäämpänä persoonana poistunut ovet paukkuen tarkkailupalautteesta (sori Vellu). Tiedän myös tapauksen, jossa erotuomari on poistanut liikaa huutaneen katsojan katsomosta ja todistanut tapausta, jossa erotuomari on rauhoittanut pelaajan lyömällä tätä "ninjaiskulla" kainaloihin. Nykyisin kyseinen ex-erotuomari käyttää pippurisumutetta työssään riitapukareiden rauhoittelemiseen.

Lukijoilla on varmaan tietoa myös muista havaituista erotuomarilajeista ja esimerkkejä lajikohtaisesta käyttäytymisestä, joten niitä tänne vain lisäämään, jos mieleen tulee!

1 kommentti: