perjantai 28. joulukuuta 2012

Sirkka lopettaa - ruoriin pitää saada nopeasti uusi kapteeni


1. Liigaerotuomarivastaava Juha Sirkka lopettaa kuuden vuoden työjakson. Tehtävän vaatimustaso ja työmäärä on erittäin suuri verrattuna siitä saatuun kompensaatioon, joka on lähinnä ”kipukorvaus”. Korvaustasoa ei suostuttu nostamaan riittävälle tasolle, että Sirkka olisi voinut jatkaa.

2. Sirkan aikana liigaerotuomaritoiminta kokonaisuudessaan on noussut pykälän ”ammattimaisemmaksi” eli laatu on parantunut. Työtä on silti vielä paljon tehtävänä, joista itse näen tärkeimpänä linjan yhtenäisyyden parantaminen. Sirkan vastuulla suhteellisen niukoilla resursseilla on pystytty pitkäjänteisen työn kautta nostamaan liigaerotuomareiden fyysistä, psyykkistä ja sääntötuntemukseen liittyvää vaatimustasoa. Tämä on johtunut pitkälti siitä, että vastuuhenkilö on laittanut itsensä likoon tavalla, joka onnistuu vain ”rakkaudesta lajiin”.

3. "Sipan" seuraajalla on kova haaste. Liigaryhmään kuuluvat erotuomarit ovat vaativia itsensä, toistensa ja ”joukkueenjohtajan” suhteen. Tehtävässä joutuu myös tasapainoilemaan joukkueiden toimihenkilöiden ja median kanssa.  Seuraajalla on vahvassa kurssissa oleva laiva, mutta kapteenin rooli ei silti ole helppo. Tehtävässä kritiikinsieto- ja päätöksentekokyky ovat ratkaisevia. Siksi tehtävään sopii parhaiten entinen huippuerotuomari. Vielä kun yhtälöön lisättäisiin ripaus pedagogista koulutusta ja kokemusta niin paketti olisi täydellinen. Mistä tällaisia henkilöitä löytyy sillä korvauksella, joka tehtävästä nykyään maksetaan?

4. Kriittistä asiassa on se, että Sirkan toimikausi ei seuraa kilpailukautta, vaan päättyy vuodenvaihteessa. Alkamassa ovat pudotuspelit, helmikuun tärkeä playoff –koulutus on tulossa ja käytännössä vain Sirkalla on kokonaisvaltainen näkemys erotuomareiden kuntopuntarista. Kuka päättää tai ylipäätään voi päättää ketkä viheltävät ratkaisevat pelit? Erotuomaritoimintaan kuuluu kilpailu - ei arpapeli tai mututuntuman päätökset eikä varsinkaan "poliittiset" päätökset. Muunlainen menettely vie pohjan koko harrastuksen mielekkyydestä.

5. Olisi äärimmäisen tärkeää, että tehtävään löydettäisiin mahdollisimman nopeasti kompetentti ja innostunut henkilö, joka pystyy luovuttamaan resursseja tärkeään mutta vaativaan tehtävään. Rahallista korvausta tulisi nostaa, vaikkakin toimi tulee olemaan toistaiseksi harrastusmuotoinen. On toivottavaa, ettei asiassa käy niin kuin erään pienen Keski-Pohjanmaalaisen kunnan päätöksenteossa meinasi käydä: ostettiin uusi kaukalo ja jäädytyskone, mutta ei meinattu myöntää rahoitusta siihen että joku olisi jäädyttänyt kaukalon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti