1. Asiasta ei liene laadittu tilastoja, mutta väitän, että nykysalibandyssa yleisin rangaistuksen syy on "vaarallinen peli". Jos tarkastellaan esimerkiksi AC Hakin kahden viimeisen ottelun pöytäkirjoja, on yhteensä 7/9 rangaistuksista tullut tästä syystä.
2. Vaarallinen peli -rangaistuksia jaetaan vakiintuneen käytännön mukaisesti ainakin seuraavista tilanteista:
- pelaajat ryhtyvät tönimään ja repimään toisiaan pelikatkolla tai pelin ollessa käynnissä (Salomon)
- pelaaja tulee tilanteeseen suhteettoman kovaa esimerkiksi laitojen lähellä ilman että tapahtuu varsinainen taklaaminen, joka olisi viiden minuutin arvoinen rike (näin esimerkiksi eilen Loviisassa).
- pelaaja läpsäisee toista pohkeelle
3. Tuomitsemiskäytäntö on kuitenkin varsin ongelmallinen säännön sanamuodon kannalta.
4. Pelisääntöjen 605 3) kohdan mukaan vaarallisesta pelistä tuomitaan, kun pelaaja syyllistyy vaaralliseen peliin mailallaan. Tähän kuuluvat hallitsemattomat mailan nostot palloa pelattaessa ja mailan nostaminen vaarallisesti tai häiritsevästi vastapelaajan pään lähelle.
5. Pelisäännön mukaan vaarallisesta pelistä tuomitaan siten, jos, ja vain jos, vaaralliseen peliin syyllistytään mailalla. Erotuomarit - allekirjoittanut mukaan lukien - tulkitsevatkin sääntöä sen sanamuodon vastaisesti tuomitessaan vaarallisen pelin syyllä jos jonkinmoisista "häröilyistä".
6. Ongelma on se, että säännöistä ei oikein löydy sopivaa pykälää esimerkiksi pienen nahinan varalta. Sääntöjen mukaan sovellettavaksi tulisi kahakka (OR) tai mahdollisuuksien mukaan myös epäurheilijamainen käytös (2+10). Kukaan ei kuitenkaan sovella näitä sääntöjä pieniin vääntöihin ja hyvä niin. Huippusalibandysta ei ole syytä kitkeä tunnetta pois ylireagoimalla vain sen vuoksi, että säännöt eivät sanamuotojensa puitteissa tarjoa mahdollisuutta lievempään reagoimiseen.
7. Kysymyksessä on eräänlainen Communis Opinio salibandypiireissä. Ilmiö on mielenkiintoinen, eikä se rajoitu pelkästään tähän sääntöön. Taidankin tarkastella jatkossa muutamaa muutakin esimerkkiä, miltä osin huippusalibandy on pelinä irtautunut sääntöjen sanamuodoista.
8. Lopuksi, ikään kuin ennakoiden tulevaa, liitän tähän otteen voimassaolevasta rakennuskaaresta. Säännöt ja niihin liittyvät merkitykset ja tulkinnat tosiaankin muuttuvat ajan myötä.
Rakennuskaari 12 luku 1 §:
Jos useammilla on yhteinen terhometsä, niin sopikoot keskenänsä oikealla ajalla, kuinka monta sikaa siinä voipi elättää, ja laskekoon sitten kunkin sinne sikoja metsäosansa mukaan. Jos joku heistä laskee sinne useampia, olkoon toisilla valta ottaa ne kiinni, ja hän vetäköön sakkoa markan joka sialta ja korvatkoon vahingon. Jos hänellä itsellänsä ei ole niin monta sikaa, kuin hän osallensa saisi elättää, olkoon hänellä valta vuokrasta laskea sinne muiden sikoja. Jos hän ei sitä tee, käyttäkööt toiset vapaasti hänen osansa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti