maanantai 29. elokuuta 2011

Varusteasiat puhututtavat

Ennen kauden alkua kuulee erotuomareiden usein puhuvan varusteasioista. Tällä kertaa keskustelu tuntuu olevan tavanomaista voimakkaampaa. Aiheet, ja mahdollisesti myös huhut, joita korviini on kantautunut, ovat jokseenkin seuraavat:

1. Naisten liigaryhmä ei vihellä ensi kaudella "raitapaidalla", ryhmä ei saa uusia sukkia ensi kaudeksi eikä yhtenäistä lämmittelyasua liiton taholta.

Saamani tiedon mukaan ryhmä harkitsee yhtenäisen lämmittelyasun ostamista omasta pussista.

2. Alue-erotuomaritoiminnassa edellytetään, että varusteet tilataan sen sopimuskumppanin kautta suoraan, vaikka esimerkiksi erotuomarikerhon tilaamana paidat tulisivat huomattavan paljon halvemmiksi. Ilmeisesti salibandyliitto saa oman osuutensa "välistä" jokaisesta tilatusta erotuomaripaidasta. Mikäi asia on näin, erotuomarille menettelyssä on kysymys viime kädessä lisääntyneestä välillisestä kulusta, mikä kerryttää salibandyliiton kassaa.

Saamani tiedon mukaan tietyt tahot suunnittelevat erotuomaripaitojen hankkimista ohi liiton "tilauskanavan". Asia voi johtaa kimurantteihin erotuomarikerhojen ja salibandyliiton välisiin keskusteluihin. 

************

On ymmärrettävää, että yleisen taloustilanteen ollessa vaikea ja yritysten markkinointibudjettien joutuessa leikkurin alle myös salibandyliitto ry. pyrkii minimoimaan menoja entistä tarkemmin ja tehostamaan rahankeruuta.  

Voidaan kuitenkin pohtia, onko tarkoituksenmukaista, että pääsarjatason erotuomarit hankkivat talkoomeingillä lämmittelyasuja, viheltävät edellisen kauden haisevilla sukilla, ja että alue-erotuomareita "pakotetaan" rahankeräysmielessä ostamaan paitoja kalliimmalla kuin niitä olisi saatavilla muualta.

Tällaisia kysymyksiä tulisi aina pohtia laajemmasta perspektiivistä kuin liiton vuosibudjetin yksittäisinä (ja myös suhteellisen vähäisinä) lukuina. Salibandy on ymmärtääkseni pitkään kärsinyt, ainakin suurimmissa kaupungeissa, jonkinasteisesta erotuomaripulasta. Erotuomaritoiminnan houkuttelevuus harrastuksena perustuu pitkälti erotuomariusbrändiin. Suorien tai epäsuorien maksujen lisääminen erotuomareille ja jokavuotiset varusteongelmat ovat omiaan huomattavasti heikentämään tätä imagoa. Tietyllä tavalla se voidaan tulkita myös viestinä erotuomaritoiminnan arvostusta kohtaan lajin ja liiton sisällä.

***************

ps. Miesten liigaryhmässä on aika ajoin keskusteltu varustetoiminnan "ottamisesta omiin käsiin". Ymmärrettävästi Salibandyliiton 100 %:sti omistama Salibandyliiga Oy haluaa pitää kiinni erotuomarivarusteiden tuomista mainoseuroista. Varusteissa ja niiden toimituksissa ilmenneet ongelmat sekä sopimusprosesseihin ja reklamaatioihin liittyvät henkilöstöresurssit huomioon ottaen kokonaistaloudellisesti Oy:lle saattaisi kuitenkin olla parasta luopua tästä toistuvasta ruljanssista. Samalla saataisiin paremmin allokoitua henkilöstöresursseja liiton sisällä. Ja mikä parasta: jokavuotinen varustevalitus ja -spekulaatio loppuisi.


13 kommenttia:

  1. Voin vahvistaa huhut Tampereen erotuomarikerhon osalta. Vuosikokouksessa aihe keräsi paljon mielipiteitä.

    Minusta on väärin että erotuomarit pakotetaan hankkimaan paidat joltain taholta joka on kalliimpi. Samanlaisen paidan saa huomattavasti edullisemmin toisaalta. Kauheemmaksi asian tekee jos liitto ottaa vielä välistä. Koko prosessi on naurettava ja mitä sillä saavutetaan?

    Moni erotuomari lopettaa ensimmäisen tai toisen kauden jälkeen.

    Yksi on varmaa, tämä erotuomaripaita asia ei ainakaan viesti erotuomareille sitä että heitä arvostettaisiin. Se ei ainakaan lisää halua jatkaa erotuomarina.

    Kannatan sitä ajatusta että erotuomarit voisivat viheltää millä tahansa paidalla jos molemilla on samanlainen paita joka erottuu joukkueista. Ihan sama onko siinä liiton logo tai ei tai mistä se on hankittu. Kunhan erotuomareiden taso ja määrä vain nousisi.

    Uskon että siihen olisi kaikki tyytyväisiä paitsi se taho joka tienaa näiden "salaisten" sopimusten avulla.

    T: Tolsa Toni
    Tampereen erotuomarikerhon puheenjohtaja

    VastaaPoista
  2. Jos tuomarit tietäisivät paljonko liitto "vetää välistä" niin maajoukkueen lakko olisi pieni uutinen. En tajua, miksi niin olennainen osa kuin tuomarit, ovat maksajina kun ei liitolla ole omaa osaamista taloudenhallintaan ja rahoituksen järjestämiseen.

    VastaaPoista
  3. Joku muukin puhuttaa. Kommentoitko Lasse, www.usbek.net ?

    VastaaPoista
  4. Joo tämä on taas näitä ikäviä asoita, että minkä avoimmuus olisi varmasti tilanteen toiseksi muovannut.

    Nyt siis paitaa saa netin kautta hintaan
    16,50e. Alla linkki.

    http://floorball-shop.biz/clothes/jerseys-for-referees/reds-referee-jadberg-arbiter/%3Flang%3Den

    Tähän kun lisää brodeerauksen, minkä hinta on noin 5-8 euroa, päästään summaan 20-24 euroa. Liiton kautta kun paita maksaa 44 euroa, niin jokainen paita siis vähentää tuomareiden taloudellista pääomaa 20e:lla. Kaksi paitaa vähentää näin ollen 40 euroa. Se että mihin se 20 euroa menee jokaisesta paidasta on toki aika selvä. Liitollehan se ehkä menee.

    Se että nykyäänkin on niin huutava pula ja yritetään keksiä, että mistä uusia tuomareita, niin onhan tää kyllä vähän hullua. Miettikääpä paljonko esim. 1000 tuomaria, jotka ostavat kaksi paitaa, niin menettävät yhteensä varoja. Eli 1000 x 40e. No se tekee 40 000 euroa. Niinpä.

    VastaaPoista
  5. Salibandyliitto on maamme huonoiten hoidettu lajiliitto. Erotuomareiden palkkiot on vuodesta toiseen myöhässä. Turnausmuotoisissa ottelutapahtumissa ei saa laskuttaa km-korvauksia oikean taksan mukaan vaan "todellisten kulujen", jotka eivät siis edes kata normaaleja kuluja.

    Tämän lisäksi erotuomarit pakotetaan ostamaan ylihintaisia paitoja SSBL:ltä. Mainittakoon että ongelma ei olisi minkäänlainen jos kyse olisi eurosta tai kahdesta. Mutta saan tilattua samaa paitaa ulkomailta SSBL:n logolla painettuna alle 18 euron ja nyt siitä peritään melkein 50 euroa. Kun huomioidaan että paitoja pitää olla kahta väriä ja molempia vähintään sen 2-3 kappeltta niin puhutaan kuitenkin isosta rahamäärästä.

    Mutta liitto jatkaa tyylillään - tuomareiden arvostus on täysi nolla.

    VastaaPoista
  6. Ihan ensimmäisenä tulee mieleen että toivottavasti se on sentään meidän persaukinen liitto joka vetää välistä, eikä paitoja myyvä liike joka on haistanut bisnes mahdollisuuden tässä yhteydessä.

    Toisena tuli mieleen että onhan tuomarisektori myös saantipuolella. ET-valmennus palkkiot nousivat tuntuvasti tälle kaudelle. Toivottavasti tämä lisää tarkkailujen määrää ja parantaa niiden laatua. Alueilla pitäisi tosin ottaa tiukka kontrolli ettei tästä pesiydy mitään höpö höpö rahastuskeinoa.
    Mutta pakkohan nämäkin lisääntyneet kulut on jollakin kattaa.

    Ei sillä, en suosi silti mitään kusetus ja sumutus meininkiä. Viime kaudella kotiseudulle paluun yhteydessä aloitin uusien tuomareiden voimakkaan rekrytoinnin ja sainkin väkeä suostumaan yli kymmentä kuluneen vuoden aikana. Iso lisäys meidän alueelle, mikäli lupaukset toteutuu sitten käytäntöön eli kentille.
    Jos minulle tulee fiilis että mua kusetetaan vahvemman päälle, niin eiköhän se vapaaehtoistyö myös liiton puolesta saa kolauksen. Me, tällä hetkellä aktiivitoimijat ollaan kuitenkin se osa koneistoa, joka takaa jatkuvuuden ja mahdollistaa laadun parantumisen.
    Näyttivätkö maajoukkuepelaajat esimerkin meille miten toimia. Joukossa on voimaa, mutta miten on kyky järjestäytyä?!?

    VastaaPoista
  7. No johan on asiantynkää valitella tuomaripaidoista esim.Vuola. Jos ei ole varaa hankkia varusteita, pitää pysyä silloin Kannuksen Kankahilla.Eipä Vuola valitellut ollenkaan, kun menivät Helsingin kalleimpaan hotelliin asumaan liiton piikkiin, ja vielä Sviittiin et kaverinsa kanssa.Mutta kun ihmisellä on sellainen luonto,että pitää aina valittaa jostakin,samoin Tampereen sb kerho.

    VastaaPoista
  8. Anonyymi, en kohdistanut kritiikkiä MLiiga:n erotuomariasuihin: Erotuomarit saavat ne ilmaiseksi.

    Voi, kunpa tilanne olisinkin niin, että liiton erotuomariasiantuntija Jukka Parviainen suostuisi hyväksymään sviittiöitä Helsingin kalleimmasta hotellista (esim Kämp), tai sviittiöitä yhtään mistään. :) Veikkaan, että erotuomareiksi olisi lisää pyrkijöitä, jos tämä olisi todellisuus.

    VastaaPoista
  9. Arvostan Lassea siitä että Liigaerotuomarina on tästä asiasta kirjoittanut.

    Monelle se on esimerkki siitä että vaikka pelissä olisi oma ura niin uskaltaa ojentautua kertomaan asioista oikeillä nimillä eikä anonyyminä.

    Monet ajattelevat että ollaan hiljaa tästä asiasta koska santioita voi tulla ja erotuomarin ura kehitys sitä kautta voi olla vaarassa jos avaa suunsa.

    Unohdamme että asioiden eteen täytyy nähdä vaivaa. Mikään muutos ei tule ilman vastarintataistelua.

    Siitä narinasta voi olla hyötyäkin jos ei aina vaan narise.

    Tarvitsemme toisiamme kun viemme asioita eteenpäin ja meidän tulisi olla yhtenäisiä ja järjestäytyneitä.

    Minua ei haittaa maksaa erotuomaripaidoista enemmän kunhan vaan tietäisin että rahoillani tehdään ALUE-erotuomareiden eteen hyvää eikä välistä vedetty raha tue muutaman "ison herran" omia juttuja tai vaatekerrastoja.

    Se raha kuuluu alue-erotuomareiden kehittämiseen kun he ovat sen maksaneet.

    Nyt emme tiedä mihin se raha oikeasti menee. Meille kerrotaan vaan "kalajuttuja" ja annetaan epämmäräisiä "lausuntoja" koko asiasta.

    Tässä kooste kirjoituksestani pääkallon kommenttikenttään tänään.

    Mitä minä haluaisin saavan aikaan kirjoituksillani.

    1. Tämän ja edellisen sopimuksen avoimeksi, kokouspöytäkirjan kopion jo tehdyistä päätöksistä siitä mihin ”sponsoriraha” käytetään.

    2. Jos sopimuksia ei julkisteta erotuomareiden edustajille niin alue-erotuomarit saisivat viheltää millä paidalla vaan ilman santioita kunhan molemmilla on samanlaiset paidat jotka erottuu pelaavista joukkueista. Niinkuin edellisillä kausilla.

    3. Niitä jotka toimivat erotuomareiden hyvinvoinnin puolesta, kuuneltaisiin nykyistä enemmän. En tarkoita nyt ainoastaan kerhoja vaan liiton omia toimijoita myös. Se lisäisi erotuomareiden määrää ja laatua. Erotuomarisektori tarvitsee lisää resusseja ja varmasti enemmän kuin yhden palkallisen työntekijän liittoon. Yhtä palkallista ja lukematonta joukkoa vapaaehtoisilla ei vaan kyetä tekemään sitä valtavaa työmäärää mitä on edessä ollut ja tulee olemaan. Kukaan ei jaksa tehdä vuodesta toiseen perheen ja muun hyvinvoinnin kustanuksella kaikkea. Se on jo nähty liian monen kohdalla.

    Terveisin: Toni Tolsa

    PS: Vai hotelli Kämppiin meni alue-erotuomareiden paita-rahat. Lasse, etkö tiedä ettei saa ruokkivaa kättä purra.

    En oikein usko että erotuomarit Vuola tai Fordell olisivat yöpyneet liiton piikkiin hotelli Kämpissä. (Ehkä omalla rahalla olisivat)

    VastaaPoista
  10. Tarjouksia tuli useammalta toimittajalta. Mikä todennäköisyys on, että kaikki toimittajat "näkivät tilaisuuden rahastukseen" ja päättivät hinnoitella raskaamman mukaan. Kyllähän se rahastaja löytyy ketjun muusta osasta kuin toimittaja.

    On hienoa, että liitto panostaa valmennuksiin ja muihin tärkeisiin asioihin. Varmasti tuomareilta löytyy ymmärrystä, jos joudutaan maksamaan esim 5€/kausi toimintojen ylläpitämiseen. Varsinkin kun se perustellaan avoimesti kauden alussa. Nyt on koiramaisesti kulisseissa kusetettu tuomareita ja se on se ongelma. Toimintatapa kusee. Taas.

    VastaaPoista
  11. Kiitos kommenteista. Monet ovat ymmärtäneet sen, mistä jutussa on kysymys. Pointti ei ole viime kädessä siinä, maksaako paita 15 euroa vai 20 euroa, eikä pontti ole edes siinä, jääkö liiton ja Jadbergin diilistä jotain myyntikomissiota liitolle. Kysymys on siitä, että erotuomarisektoria ei tosiasiallisesti kuulla eikä sille tiedoteta avoimesti näistä asioista.

    Jos homma olisi avattu alusta asti, että jokaisesta ostetusta paidasta menee 10 euroa vaikkapa erotuomaritarkkalijapalkkioihin niin fine, mikäs siinä. Nyt sitä voidaan sitten jossitella ja arpoa, että menevätköhän nämä erotuomareiden rahat (mikäli siis liitto niistä jotain saa) johonkin muuhun tärkeään vai vain osaksi yleisbudjettia.

    Mitä tulee avoimuuteen niin siinä olen Tonin kanssa samaa mieltä, että rehtiä keskustelua tarvitaan.

    VastaaPoista
  12. Toni Tolsa: Edellisilläkin kausilla on ollut virallinen tuomaripaita ja siitä muutama värivaihtoehto, millä on saanut viheltää. En sitten tiedä minkä maan säännöillä sä oot menny... En sitten tiedä, syökö tämä muun kirjoituksesi arvoa ;)

    VastaaPoista
  13. Anonyymille: Virallinen on...

    ainakin etelässä edellisillä kausilla ihan virallinen on ollut Adidas, Luavi, BD, Prima jne.

    Aluevastaavan suusta.

    "Ja nyt kun sen tajusin, niin jumalauta loppuu se leikkiminen: Alkaen tällä päivämäärällä 04.12.2009 erotuomarivastaavan alueellisella päätöksellä SSBL:n Etelä-Suomen alueen liiton alaisissa otteluissa ohjeistus erotuomarivarusteista on seuraava:


    Erotuomareilla on oltava yhtenäinen varustus - pienet merkinnät jne erot eivät haittaa (eli käytännössä pitkät mustat sukat – eri merkit ja logot sallittuja, lyhyet mustat urheiluhousut joissa jälleen eri merkit sallittuja sekä liiton erotuomarimerkillä / -logolla varustetut erotuomaripaidat, jotka ovat täysin yhtenevät)."

    En sitten tiedä, syökö tämä anonyyminä kirjoittelusi... ;)

    Toni Tolsa

    VastaaPoista